A Fidesz támogatta az Európai Parlamentben a Roszatom és az orosz “kémbank” kitiltását

Megosztás

„Az Ukrajna elleni agresszióról szóló Európai Parlamenti állásfoglalás módosító indítványairól és részleteiről szavaztak az elmúlt percekben az EP-képviselők, amely során a magyar szempontból is rendkívül fontos tételek szerepeltek”

– írta nemrég friss Facebook-bejegyzésében Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.


Ma délután szavaznak egy nagyobb csomagról az EP-ben, amiben további szankciókat követel a Parlament Oroszország ellen.

Ahhoz, hogy ezekből valódi szankciók legyenek, még az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak is rá kell bólintaniuk.

Eszerint szavazni fognak egyrészt arról, hogy a sokszor „kémbankként” emlegetett, orosz ellenőrzés alatt álló Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) működését betiltsák-e az Európai Unióban. A bank budapesti központtal működik, és Oroszország után a második legnagyobb részvényese Magyarország.

Szavaznak arról is, hogy a tagállamok beszüntessék-e az üzletelést a Roszatommal és leányvállalataival, ami Paks 2 jövőjét nagyban befolyásolhatja, azaz konkrétan ellehetetleníti.

Szavaznak arról is, hogy a tagállamok vizsgálják felül a befektetési rendszerek révén tartózkodási engedélyt biztosító szövetséges országokat, hogy vizsgáljanak felül az ilyen tartózkodási jogállással rendelkező személyt, és vonják vissza a vagyonos orosz magánszemélyek és családtagjaik, különösen a szankcionált magánszemélyekhez és vállalatokhoz kapcsolódó kedvezményezettek tartózkodási engedélyeit, illetve zárolják az orosz vezetéshez közeli oligarchák és családjaik vagyonát, és vegyék el schengeni vízumaikat.

Mindhárom módosítást a fideszes képviselők mind támogatták. Így várhatóan a teljes csomagot is elfogadják majd.

Magában a csomagban benne van a menekültkvóták rendszerének élesítése is, hogy Magyarországot és a többi, Ukrajnával határos országot részben mentesítsék a menekültek ellátásának terhe alól.

Kapcsolódó cikkek